• DVI Energi

    Dansk håndværk gennem 40 år

Historien om DVI Energi

- er historien om en klimapioneren, termodynamik og et hønsehus


Historien om en af Danmarks første varmepumpeproducenter, DVI Energi A/S, starter tilbage i 1970’erne. Årtiet, hvor en begyndende bekymring for miljøet, frygten for atomkrig og en spirende omstilling til vedvarende energi optog mange. Det gjaldt også grundlæggeren af varmepumpevirksomheden, Henning Pallesen.

Historien om DVI Energi er Henning Pallesens livshistorie.

Historien om DVI
DVI termodynamik

Mælk og termodynamik

Det var nærmest en tilfældighed, da elinstallatør Henning Pallesen tilbage i 1970’erne læste om genveksanlæg til mælkekøling i et fagblad for landmænd. Og han havde nok næppe forventet, at han få år efter havde fået stablet en virksomhed på benene, der skulle vise sig at blive en af Danmarks førende producenter af energirigtige varmepumper. Men sådan blev det!

Hvad der var startet som tilfældig læsning om genveksanlæg til mælkekøling, blev til en interesse. Og snart sad Henning Pallesen og læste om termodynamik og lod sig fascinere af teorierne, der blev udviklet i 1800-tallet i forbindelse med forbedringer på datidens dampmaskiner. Den indhøstede viden om køleteknik, varmegenvinding og energiomdannelse blev lige så stille omsat til produktidéer.

For samtidig med fascinationen af termodynamikken havde Henning et ustyrligt ønske om at udvikle produkter – og det hele var krydret med en god portion iværksætterånd. Der måtte da være potentiale i, at man med en lille energimængde kunne skabe en større energimængde?

Men ingen så potentialet i at produktudvikle inden for området, og ingen ville ansætte Henning eller adoptere hans idé. Han måtte selv i gang. For i gang – det ville han!

En varmepumpe bliver til - i et hønsehus

Henning gik i gang – og det gjorde han i forældrenes hønsehus på landejendommen ved Nibe i Nordjylland, hvor tankerne også kredsede om vindmøller, biogas og solvarme. I hønsehuset gik han og eksperimenterede, skruede lidt og læste lidt mere om termodynamikken. Snart havde han produceret sit første varmegenvindingsanlæg i hønsehuset, der efterhånden var omdannet til en mindre produktionshal.

starten på DVI Energi
DVI Energi på Hjallerup Marked
Turen gik til Hjallerup Marked

Produktet var produceret – nu skulle det vises frem med henblik på salg. I sommeren 1980 gik turen derfor til Hjallerup Marked. Men der blev ikke vist megen interesse for varmegenvindingsanlægget på det folkekære kræmmermarked. I stedet kom der utallige opfordringer om at udvikle varmepumper.

Henning lyttede til de mange gode forslag, og snart var udviklingen af den første varmepumpe i gang.  Og med udviklingen af varmepumpen blev varmegenvindingsanlægget mere eller mindre sat på hylden, og varmepumper blev hovedaktiviteten i den unge virksomhed.

To ansatte var med fra start. Og i dag – knap 40 år efter grundlæggelsen – er de to medarbejdere stadig en del af medarbejderstaben hos DVI Energi A/S.

Atomkraft? – nej tak!

Sådan stod der på det badge, den unge, ihærdige iværksætter bar på sin T-shirt tilbage i slutningen af 1970’erne og op igennem 1980’erne. Henning var imod atomkraft som energikilde og gik ind for, at verden skulle drejes over på alternativ energi.

Og selvom Henning for længst har smidt badget med den smilende sol og sloganet ”Atomkraft? – nej tak”, så går han den dag i dag stadig ind for grøn energi, og der læses stadigvæk i bøgerne om termodynamik. Og da debatten og fokusset på ozonlaget var på sit højeste for omtrent 20 år siden, kunne Henning med ro i maven sige, at DVI Energis varmepumper udelukkende var baseret på naturlige kølemidler.

Starten på alternativ energi
Udvikling – også udover Danmarks grænser 

Som en af de første producenter i Danmark udviklede DVI Energi luft- til vand-varmepumper. De første år af DVI Energis levetid henvendte produktsortimentet sig særligt til landbruget i form af varmepumper, der kunne flytte overskudsvarmen fra staldbygningen til den private bolig.

Da DVI Energi havde fået godt greb om det danske marked, blev der i 1996 etableret en eksportafdeling. Samtidig begyndte varmepumpevirksomheden at producere ventilationspumper til boliger. Eksporten gik primært til det svenske og norske marked, og på et tidspunkt kom 30 % af virksomhedens omsætning fra eksportmarkederne.

DVI Energi A/S i dag

Historien om DVI Energi og Henning Pallesen er ikke slut. Hensynet til omgivelserne er stadig en stor del af virksomhedens DNA – det er drivkraften for vores innovative fremdrift og udvikling.

Varmepumpepioneren, der sagde nej til atomkraft, tog på Hjallerup Marked med et varmegenvindingsanlæg,og startede produktionen i et hønsehus, læser stadig teorier om termodynamik og sammen med et stærkt hold af engagerede medarbejdere om at skabe fremtidens bæredygtige energi.

I dag er DVI Energi arbejdsplads for ca. 25 medarbejdere. Der skrues og udvikles stadig på varmepumperne, der dog ikke længere produceres i hønsehuset, hvor det hele begyndte. Nu sker produktionen a i store, moderne fabrikslokaler i den nordjyske by Støvring.

DVI Energi i Støvring
Interesseret? klik her og bliv kontaktet af en forhandler